Batikolt hatású ruhák – fellelhetők a szekrényedben?

14.07.2020

 

Az eredeti ombre és a színátmenetek olyan kultikus mintának számítanak, melyet már a XX. század elején is ismertek, népszerűségük csúcsát pedig a 70-es években érték el; főként a hippik, a lázadó fiatalság és a zeneőrültek között. Évek múltán ez is visszatér, de nem csak az iskolafolyosókon vagy kisvárosi utcákon tűnik fel, hanem a nagyvilág kifutóin és híres butikok polcairól is ránk köszön.

Tie-dye – technika, mely téged is meglep

Ennek az egyedi mintának a neve magába foglalja eredetének, azaz elkészítésének titkát, amely szó szerinti fordításban nem más, mint “csomózás – festés”. Bármely ruhadarabot (leggyakrabban póló, pulóver vagy blúz) összecsomózhatunk gumival vagy zsinórral, majd belemerítjük fehérítőbe vagy színezőanyagba. Legalábbis így volt egykor – a mainstream ellenzői így adtak újabb életet az egyes ruhadaraboknak. Az egymással csodásan összemosódó színek felejthetetlen hatást nyújtottak – mely egyben egyedi is volt, mert az így színezett ruhák sosem lettek egyformák. Ilyen “művészi” ruhákat boltokban is be lehetett szerezni, de élmény volt a sajátkezű színezés. A batik eluralkodott a koncerttermekben és a fiatalok által látogatott helyeken, ahol az egyediséget éltették, s öltözetükkel a nézeteiket hirdették.

Hogyan hordjuk a batikolt ruhákat napjainkban?

A modern divatőrültek sem szeretik a kliséket és mindenekelőtt szívesen nyúlnak vissza a gyökerekhez. Nosztalgiával vegyes érzéssel veszik elő a régi trendeket, s egyben a slow fashion tudatos választására buzdítanak – azaz ahelyett, hogy kidobnánk az elavult ruhákat, egyszerűen alakítsuk át és hordjuk felfrissítve azokat. Olyat is választhatsz, ami az áruházakban kapható; garantáljuk, hogy a fantáziadús, színes ombrét minden a trendekkel lépést tartó boltban megtalálod.

A futurisztikus, de egyben a retróra hajazó batikolt minta megtalálta a helyét a jelenleg divatosnak számító szettekben. Kitűnhetsz vele, kihangsúlyozhatod a stílusodat és kísérletezhetsz a divattal.

Ezt a vidám, élénk színekkel telített mintát főleg nyárra ajánljuk – csodásan illik a vakációról szóló hónapok és a nyaralás fesztelenségébe. A batikolt fürdőruhák és nyári ruhák igazi slágerek; már tavaly is a topon voltak és minden arra mutat, hogy még egy ideig a kegyeinkben maradnak. Különösen gyakran használják bő pólókon, melyeket elöl csomóba kötnek, vagy a rongyokra hajazó rojtokkal díszítetteken.

A tie-dye mintákat máképpen batikoltaknak is hívják. Annak ellenére, hogy e két minta hagyományos elkészítési technikája kissé eltér (a batikmotívumokat viasz segítségével hozzák létre), a végeredmény igen hasonló – szabálytalan színátmenet jön létre, melyet különbözőképpen fog be a festék.


Különböző stílusok párosítása

Az ilyen fantáziadús ruhákat hivatalosabb eseményekre is fel lehet venni. A tie-dye hatású topot elegendő klasszikus fehér blézerrel és ceruzaszoknyával párosítani, hogy elegáns, de egyben „ez aztán valami” outfitünk legyen. De fel lehet venni például ilyen eredeti mintájú inget és ahhoz egyszerű csőnadrágot, meg tűsarkút húzni. A legfontosabb az, hogy a kiválasztott batikolt ruhánk legyen a szettünk legfeltűnőbb darabja. A minta magára vonzza a tekinteteket, ezért nem ajánlott túlzásba esni a színek és minták halmozásával. Vedd fel tehát egyszerű, klasszikus szabású, visszafogott színű ruhadarabokkal – farmerrel, fehér vagy fekete csőnadrággal, fekete blézerrel és sportcipővel.

A batikolás jól mutat a bohó stílussal is. A színes pólók csodásan illenek a rojtos farmer rövidnadrágokhoz, parafát utánzó magastalpú szandálokhoz és szalmakalaphoz. Ne feledkezz meg a zsinórokra vagy szíjakra felfűzött színes karkötőkről sem!