Fenntartható termékek

A fenntartható pamut elsőre jól hangzik. De mit is jelent pontosan?

A fenntartható pamut termesztése, betakarítása és feldolgozása által védjük az embereket és a természetet.

A "fenntartható" pamut alatt pamutot értünk, ami az embereket és a környezetet figyelembe véve lett előállítva és feldogozva. Ez magában foglalja a Cotton made in Africa-t (CmiA) és az organikus pamutot. Minden évben több mint 15 millió termékhez fenntartható pamutot használunk. De ez nekünk még nem elég: 2020-ig azt szeretnénk elérni, hogy az összes termékünk ilyen pamutot tartalmaz.

Ez jó érzést nyújt. Azoknak az embereknek, akik ezzel dolgoznak és az embereknek, akik viselik. És természetesen a környezetnek is.

A pamut aratás után (CmiA, Nyugat-Afrika) © Paul Hahn
"Cotton made in Africa" azt értem alatta, hogy a pamut Afrikából származik. És mi rejlik még mögötte?

A Cotton made in Africa egy kezdeményezés, amely a gyapottermesztőknek egy jobb élet reményét teszi lehetővé Afrikában.

COTTON MADE IN AFRICA (CmiA) egy kezdeményezés, amit Dr. Michael Otto – az Otto Group elnöke, amihez a bonprix is tartozik – 2005-ben alapított. Mintegy 650.000 kistermelő van olyan országokban, mint Elefántcsontpart, Mozambik, Malawi, Uganda, Etiópia, Zambia és Zimbabwe, ahol ennek a programnak köszönhetően sokkal több pamutot tudnak aratni. Hiszen megtanulják a hatékony és környezetbarát gazdálkodást, ami az embereket és a természetet védi és segíti őket, hogy jobb termésük legyen.

Ez konkrétan azt jelenti: összehasonlítva a hagyományos pamuttal a CO2 emisszió kilogrammonként 40 százalékkal csökken és több, mint 2000 liter vizet lehet megtakarítani. Ami azonban növekszik, az a pamut minősége és így a gazdálkodók jövedelme is. Azt is lehetne mondani, hogy Cotton made in Africa gazdák valóban a munkájuk gyümölcsét aratják.

Ezért támogatjuk a CmiA kezdeményezést továbbra is és tovább építjük ki a CmiA termelését. Azzal a céllal, hogy 2020-ig az összes termékünk, ami pamutot tartalmaz, 100%-ban csak fenntartható forrásokból származó pamutot tartalmazzon!

Ezért támogatjuk a "Cotton made in Africa"-t

Mi teszi a bio-pamutot olyan különlegessé?

Különösen jó összhangban áll a természettel és az emberekkel, akik viselik.

Ami a bio-pamutot olyan különlegessé teszi, az nem csak a puha anyaga, hanem a nagyon magas követelmények, amik teljesülnek: a termesztéstől kezdve a feldolgozásig. Minden tekintetben környezetbarát, alacsony károsanyag-kibocsátású és mentes a növényvédő szerektől vagy a műtrágyáktól. Ezt garantálják és bizonyítják világszerte elismert szabványok: az OCS vagy GOTS , ezeknek a kritériumoknak megfelelően tanúsító szervezetek ellenőrzik az áruk áramlását számunkra. Termesztéstől kezdve a betakarításon át a szállításig az ellenőrzések által százszázalékig biztosított az organikus minőség. A  GOTS ezen kívül arra figyel, hogy az egész gyártási folyamat során bizonyos társadalmi normákat végig betartsanak. Aki bio-pamutot visel, az értékeli ezt a különleges minőséget.

Próbálja ki Ön is!

Minden bio!

Kattints és lapozz oda organikus pamutból készült termékeinkhez!

Vásárolj most
Felhasználtok fenntartható pamuton kívül további fenntartható szálakat?

Igen, nemrég kezdtünk el régi PET-palackokból új farmereket és kabátokat készíteni.

Nemrég elkezdtünk az organikus pamut és a Cotton made in Africa mellett Repreve® újrahasznosított poliésztert is felhasználni. Az Repreve® eljárás folyamatán a poliészter szálak újrahasznosított PET palackokból készülnek: az újrahasznosított üvegek gyűjtve, vágva, őrölve, megolvasztva vannak és újra össze lesznek állítva újrahasznosított chippé. A Repreve chip ezután újrahasznosított szálként további feldolgozásra kerül.

Ezen a módon újrahasznosított PET-palackokból új termékek keletkeznek: egy pár farmer vagy egy kabát például 8 darab újrahasznosított palackból készül.

Az újrahasznosított poliészter nyilvánvaló előnye: ellentétben az új poliészter gyártásával, a Repreve® módszerrel kevesebb kőolajra van szükség. Sőt, kevesebb CO2 kibocsátására kerül sor és a vegyszer használata is Kevesebb. Így a textíliák környezetre való káros hatása lényegesen alacsonyabb, mint az új poliészter szálak bevetésénél.

A Repreve az Unifi Inc. cég bejegyzett márkaneve.

Melyik fát használjátok a fenntartható bútorokhoz?

Ezeknek a fáknak egy bizonyos jelet kell viselniük: az FSC®-logót

Minden egyes FSC - tanúsítvánnyal rendelkező termék vásárlásával hozzájárul az erdők védelméhez. Az FSC® címke igazolja, hogy a termékhez felhasznált fa olyan erdőgazdálkodásból származik, aminek a szigorú környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági színvonalát a Forest Stewardship Council® igazolja.

Az FSC® címke igazolja a globális erdészeti erőforrásokkal való felelős eljárást és felhasználást. Ez az erdőgazdálkodás környezetvédelmi és szociális normáinak betartásával érhető el. A világszerte megadott 10 közös elv és 56 kritérium betartása kötelező ahhoz, hogy valaki megkapja a FSC® tanúsítványt.

Ebben a pillanatban már több mint 60 százaléka a mi fa termékeinknek, FSC tanúsítvánnyal rendelkező forrásokból származnak. De a fenntartható bútorok kínálata, mint például asztalok, székek és szekrények mindig több helyet és nagyon konkrét célkitűzéseket kapnak.

2020-ig minden egyes bútorunkon ezt a jelet szeretnénk látni: FSC®

fel