Gyermek

Tanácsok várandósoknak

23.08.2016

Páratlan érzés, amikor az orvos közli veled a jó hírt: terhes vagy! Mostantól különleges időszak kezdődik

Várandós nő

1-3 hónap


Lehet, hogy a terhes pocak még csak alig látszik, de a test már lassan elkezd változni. Őrjöngnek a hormonok, amely miatt kibillenhetsz az egyensúlyodból. Sok mindenre sokkal érzékenyebben reagálhatsz, mint általában. Ezen kívül gyakran leszel fáradt és társaid lehetnek a reggeli émelygések.


A külsőd valószínűleg nem nagyon változik meg. A leendő anyák az első trimeszterben általában nem több mint 3 kg súlytöbbletet vesznek fel. Éppen ezért még bőven van időd a kismamás ruhatárad összeállítására. Ilyenkor elegendő lazább fazonokat és elasztikus anyagokat választani. Mivel a mellek és a has érzékenyebb, ezért különösen fontos, hogy kényelmesen érezd magad abban, amit hordasz.3-6 hónap


A nők többsége a második trimeszterben különösen jól érzi magát, mivel az émelygéseket felváltja az energiaáradat. Ez az ideális időszak az első előkészületek megtételére, például a gyerekszoba berendezésére. Vigyázat: a nehéz dolgok megemelését és áttolását hagyjuk az apukára!

Nő gyerekkel
Nő gyerekkel


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a testmozgás meg lenne tiltva. Különösen ajánlott az úszás, a séta és a jóga a várandósoknak. Intenzív hasizomgyakorlatokat viszont nem szabad végezni. Ilyenkor már látszik a kismamák pocakja, amelyet nem szabad megerőltetni, hanem vigyázni kell rá :) He szeretnéd elkerülni a terhességi csíkokat, akkor itt az idő, hogy a megfelelő krémekkel bekend a hasat és óvatosan masszírozd a bőrt. 

Praktikus tanácsok

 

Amikor a pocak megjelenik, akkor az addig hordott nadrágok szorítani kezdenek. Egy nagyon egyszerű trükknek köszönhetően azonban mégis tovább hordhatod a kedvenc farmeredet! Elegendő hozzá, ha egy gumiszalagot keresztülhúzol a gomblyukon, a másik végét pedig a nadrág gombjához rögzíted. Szintén jó megoldást nyújtanak a kismamanadrágok, amelyeknek elasztikus övrészük van, így hozzáilleszkednek a növekvő pocakhoz. Fontos, hogy semmi se szorítsa a hasat, de mégis megfelelő tartást kapjon.

A modern kismamadivat megfelel ennek az elvárásnak. Nem kell azonban rögtön lecserélned az egész ruhatárad. Az egyes dolgokat jobb egyenként, néhány hetente megvenni, mert ebből is láthatod, hogy mire van igazán szükséged és mi kell a testeden végbemenő változásokhoz. Kezd az egészet a szokásos méreted szerinti kismamaruhákkal, de a biztonság kedvéért pontosan megmérheted magad és a mérettáblázatnak megfelelően is kiválaszthatod a ruhákat.


Nadrágok
Várandós nő

A babakelengye még nem áll készen? Még van egy kis idő az utolsó teendők számára. Például a babaruhákat ajánlatos kimosni néhány alkalommal az első használat előtt. A kórházi táskádat a terhesség 36. hetéig el kell készítened, mivel a szülés már hamarosan megkezdődhet. A betöltött 37. hét után született gyerekeket ma már nem tartják koraszülötteknek.


6-9 hónap


A cipők felvétele művészetté avanzsál. A leendő anyuka pocakja már akkora, hogy akadályozhatja több tevékenység végrehajtását. Az utolsó időszak sajnos eléggé megterhelő lehet, gyakran megjelenik a hátfájás, mivel a gyerek súlya a Te gerincedet és ízületeidet terheli meg. Ne felejtkezz el nap közben rövidebb szüneteket tartani, hogy kifújd magad és egy kicsit feltedd a fáradt lábaidat. Jó ötlet lehet egy frissítő fürdő is.


A hetedik hónap táján érdemes beruházni néhány stílusos szoptatós melltartóra , amelyek a baba születése után is jól jönnek. Fontos, hogy a test számára kényelmes legyen és elasztikus anyagból készüljön. Ennek köszönhetően a melltartó nem fogja szorítani a szoptatástól megduzzadt melleket és azután sem lesz túl laza. A melltartóban elegendő hely kell még a melltartóbetétnek is. A kényelmedre való tekintettel érdemes szélesebb pántú modellek mellett dönteni, amelyek jobban tartják a melleket. A megfelelő méret kiválasztásához a legjobb a párod vagy barátnőd segítségét kérni. Ha magadat méred, a testrészek mozgása miatt hibás méretet vehetsz le.

Hogyan lehet összekötni a stílusos kinézetet a kényelemmel várandósság alatt?

Igen:

 • Elasztikus és szellőző anyagok
  Feltétlenül olyanok, amelyek nem szorítják a hasat. Ideális, ha nyújthatók és alkalmazkodnak a változó alakhoz.

 • Kertésznadrágok
  Ez a nadrágtípus elegendő helyet biztosít a növekvő pocaknak és nagyon kényelmes hordani.

 • Férfiingek
  Könnyű beszerezni a leendő apa szekrényéből és ideálisak a nagy méretük és a kényelmes viseletük miatt.

 • Öltözz rétegesen
  Az inget már nem lehet begombolni? Semmi baj – vegyél fel alá egy felsőt és hord szétgombolva.

 • Empire fazon
  A szélesebb derék és a kiszélesedő szoknya elrejti a növekvő alakot.

 • Hosszú kardigánok
  Optikailag karcsúsítják az alakot és nem rejtik el az amúgy édes kismamapocakot.

 • Blézer
  Tökéletesen kihangsúlyozza a derekat és ugyanúgy illik a nadrágokhoz, mint a ruhákhoz.

NEM:

 • Bő ruhák
  A kényelem a legfontosabb, de a rosszul álló túlméretezett ruhák helyet válaszd a szükségleteidnek megfelelő kismamadivatot.

 • Betétek, zsebek, fodrok
  Azt eredményezhetik, hogy az alakod „nehéznek” fog kinézni

 • Gumis topok és blúzok összehúzható zsinórosak helyett
  A szorító elemek kényelmetlenséget okoznak és gátolják a vér áramlását.

 • „Nude” színű ruhák
  Különösen a nagyon feszesek mutatnak rosszul

 • Szűk szárú nadrágok
  A várandós női szervezet benntartja a vizet és a lábak megduzzadhatnak, ezért a saját kényelmed érdekében érdemes lemondani a feszes nadrágokról.

 • Magassarkúak
  Megterhelik a gerincet, amely amúgy is nehéz munkát végez, ezen kívül könnyű elveszíteni az egyensúlyt és elesni. Jobb ezeket elkerülni különösen az előrehaladott terhesség esetén.

 • Rosszul kiválasztott melltartók
  Ezek sosem ajánlottak, különösképpen a várandós nőknek, akiknek a melle kifejezetten érzékeny.

Bőrönd
Várandós nő