Fenntartható divat

/11.04.2019

Időtlen szép és időtlen jó – fenntartható. Itt többet megtudhat az első Fenntartható kollekciónk-ról. Az általunk használt folyamatokról és az anyagokról, amik bevetésre kerülnek.

Természetes festés

banners_01
banners_02
banners_03

Hozzáállunk a színhez– mégpedig a zöldhöz! Illetőleg a sárgához, a rózsaszínhez és a lilához. Mert, mint már a pólók mintája elárulja, természetes festékkel vannak festve. Ezeket a citromhéjból, rózsasziromból és levendulából nyertük. És mivel úgy gondoljuk, hogy ennek jövője van, tovább keressük az új, természetes alternatívákat!

video_01
nő_01
nő_02

Víztakarékos festés

banners_05

A varázsszó a festésnél tényleg „takarékosság“-ot jelent. Nem csak a színnel kapcsolatban, hanem a víz témájánál is. Itt a következő mottó szerint dolgozunk: „annyira kevés, mint lehetséges és csak annyi, amennyi szükséges.

Vegyük például a farmert. A denim festése általában nagyon sok vizet fogyaszt, mert igényes előkezeléseken megy át. A farmerünk anyagánál azonban egy előkezelési lépést megtakarítunk a festési folyamat közben. Ezáltal 15% vizet takarítunk meg. Összeségében jó így.

banners_06
video_02
banners_07
barátnők_02

Anyagok

Ha megújuló nyersanyagokra és újrahasznosított anyagokra támaszkodunk, akkor igazán szép divatot kap tőlünk. És ugyanakkor egy tisztességes mennyiségű pontot a karma kontóra! Hiszen egy ruhadarab nálunk csak akkor tekinthető fenntarthatónak, ha legalább 30%-ban fenntartható szálakat tartalmaz.

TENCEL™ Lyocell

banners_08 nő_03

A „TENCEL™ Lyocell“ szál fenntarthatóan termesztett fából készült. Fa a ruhában először kicsit furcsának tűnik. A TENCEL™ Lyocell egy csodálatosan puha cellulózrost. Nagyon szép esése van és emiatt tökéletes a szellős szabásvonalakhoz. Ezen kívül az anyag kellemesen hűvös és kiválóan felveszi a nedvességet.

Ami a termelést illeti, csak víz, cellulóz és ártalmatlan oldószerek kerülnek bevetésre. Ezenkívül az oldószerek 99%-ban újra visszanyerhetőek. Ennek eredményeképpen a TENCEL™ Lyocell szálgyártás különösen környezetbarát, hiszen minimális hulladék és csak kevés kibocsátás keletkezik.

barátnők_03
barátnők_04

Újrahasznosított poliészter

banners_09
video_03

A poliészter fenntartható lehet? Igen ám, mert„fenntartható“ nem mindig csak természetest jelent. Hanem mindenekelőtt energia- és erőforrás megtakarítást is. Tudja például, hogy egy újrahasznosított poliészterből készült farmerben nyolc darab műanyag palack rejlik?

Helyesen olvasta: palackok! Mivel újrahasznosított poliészterünk régi, műanyag palackokból készül. Ezeket összegyűjtik, tisztítják, összetörik, megolvasztják és rostokká alakítják. Ez azt jelenti, hogy a termeléshez nincs szükség új földolajra, kevesebb a CO2 kibocsátás és kevesebb vegyi anyag bevetésére kerül sor. És mivel kevesebbet fogyasztunk, többet teszünk a környezetért.

Pamut

Fenntartható kollekciónkhoz mindig használunk egyet a három fajta közül, amelyek mindegyike védi a környezetet.

banners_11

Újrahasznosított pamut: Ezt termelési maradékokból vagy egyszerűen régi ruhákból nyerjük. A darabokat felaprítják, ebből új szálakat sodornak és ezekből csinos, új divatot készítenek. Ezen kívül a maradékok szín szerint vannak szétválasztva. Így a pamutot nem kell újra festeni, ami további vizet és vegyszereket takarít meg.

Bio-pamut: Mindegy, hogy a termesztésnél vagy a feldolgozásnál - itt 100%-ban lemondunk a káros anyagok használatáról, mint például peszticidekről vagy műtrágyákról. Ezt levéllel és pecséttel garantáljuk Önnek. Az ökologiai gyapottermékeinknek meg kell felelniük a globálisan elismert szabványoknak, mint az Organic Content Standard-nak (OCS) vagy a Global Organic Textile Standard-nak (GOTS).
Bio-pamut, ami GOTS hitelesítéssel rendelkezik , nem csak jobb a környezet számára, hanem az azt előállító emberek számára is. Mivel a GOTS különös gondot fordít annak biztosítására, hogy a környezetvédelmi előírások mellett bizonyos társadalmi normák is be legyenek tartva a teljes gyártási folyamat során. Egy jó dolog, ahogy gondoljuk!

banners_12 nő_04 banners_13
banners_14

Cotton made in Africa (CmiA): Ez egy olyan kezdeményezés, ami szintén a 100%-ban fenntartható gyapotot képviseli. Most már több mint egymillió kisgazdának tanítja, hogy hogyan lehet hatékonyan és környezetbarát módon termeszteni a gyapotot. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos pamuttal szemben nem használnak géntechnológiával módosított vetőmagokat és kérdéses peszticideket.

Az esővíz kizárólagos használata több mint 2.100 liter vizet takarít meg. Az eredmény nem csak a jó gyapot, hanem a kistermelők jobb hozama és életkörülménye is.

Apropó:
Sok apró dolog van, amivel sokat lehet elérni. A Fenntartható kollekciónk legtöbb darabján például nyomtatott márkajelek találhatóak. Tehát alig használjuk a felvarrt szövetcimkéket. Mert még akkor is, ha ez csak egy apró anyagszövet, kevés szállal: összességében anyagot takarítunk meg – tehát értékes nyersanyagot és energiát. És ha most kérdezi magát, miből van az az áttetsző zacskó, amiben az Ön új ruhadarabjai vannak csomagolva: ezek is 100% újrahasznosított műanyagból készültek.

banners_15 nő_06