Szállítási lánc

Nyomon tudják követni egy póló útját?

Igen, már sokat tudunk - de ez nem elég nekünk. Amíg egy ilyen póló például az egyik boltunkban vagy a interneten megvásárolható, gyakran hosszú út áll már mögötte. A több mint harminc ország több mint 400 beszállítójától szerezzük be ruházatainkat, bútorainkat és otthoni textíliáikat a világ minden tájáról. Legfontosabb partnereinkkel átlagosan körülbelül 10 éves üzleti kapcsolatunk van. Ez megteremti a megfelelő alapot a fejlesztések együtt történő megvalósításához. Számunkra alapvető fontosságú: a bizalom és a kölcsönös megértés.

Célunk, hogy megismerjük az alapvető termelési feltételeket és a termékeink egyes összetevőinek gyártásában részt vevő embereket. Csak így tudjuk biztosítani, hogy a szállítási láncon belüli a társadalmi és az ökológiai normáink teljesüljenek.

Az első lépésben szilárd alapot teremtettünk ehhez a közvetlen beszállítók és gyáraink felülvizsgálata és támogatása a Szociális Programon vagy a Vegyianyag-menedzsmenten keresztül. Második lépésként a mélyebb ellátási láncban az átláthatóságot is elkezdtük: meghatároztuk magunknak azt a célt, hogy az öt legfontosabb beszállítóval együtt az egyes szállítók tájékoztatást kapjanak. Csak ekkor tudjuk azonosítani a legnagyobb kockázatot a társadalmi, ökológiai és gazdasági szinten az első láncban, és együtt kijavítani őket. A textilellátási lánc azonban még mindig nagyon összetett. Elkezdtünk a beszállítóinkkal együtt az első kérdésekre válaszolni , de még sok mindig nyitott. Partnereinkkel együtt megvizsgáljuk a megfelelő első láncot, és olyan folyamatot dolgozunk ki, amely minden más szállítónál is alkalmazható.

Tényleg egy világkörüli utat tesz meg egy póló, mielőtt megvásárolhatom tőletek?

Igen, ez a legtöbb esetben így van.

A ruhák és a lakástextil cikkek szerte a világon több mint 400 szállítótól és több mint 30 országból érkeznek hozzánk. Ahhoz, hogy egy ilyen pólót meg tudj vásárolni például az egyik boltunkban vagy online, gyakran hosszú utat kell megtennie.

Szállítási útvonalak © iStock, fényképész: narvikk
Hogy néz ki egy ilyen útvonal?

Egy ilyen utazás szinte mindig nálunk, Hamburgban kezdődik. Itt először kreatív szakembereink megtervezik termékeink stílusát és fazonját. Időközben már termeljük a pamutot. A betakarítás után a pamutot például Indiába szállítjuk. Ott a nyersanyagból anyag lesz: szálakból fonott fonal, a fonal feldolgozott anyag, az anyagból pedig elkészül a póló. Ezzel a pólónk szinte már elérte a célját. Az útja utolsó részén sok más termékkel együtt egy konténerszállító hajóba kerül, amivel elszállítják egy észak-német kikötőbe, onnan pedig a raktárunkba. Innen már csak egy kis utat kell megtennie a webáruházunkba és a katalógusunkba.

„Végre otthon“ igazán csak akkor van egy póló, ha Ön viseli.

Egy póló útvonala

Mi a fontos a fenntartható termelés szempontjából?

Erre egyetlen mondatban nem lehet válaszolni. Számos szempont releváns a termékeink fenntartható termelésével kapcsolatban: fenntartható anyagok vagy környezetbarát eljárások alkalmazása, vegyi anyagok biztonságos használata, vagy akár a munkahelyi feltételek a helyszínen. Éppen ezért fontos, hogy megvizsgáljuk az összes ilyen aspektus közötti kölcsönhatást, és partnerünkkel meghatározzuk, hogy termékeink gyártása hogyan lehet fenntartható. Az olyan intézkedésekben, mint a szociális program, a vegyi anyagok kezelése vagy az új technológiák alkalmazása, számos előrelépés történt. Erre alapozva azonban szeretnénk még tovább gondolni és szisztematikusan integrálni a további fenntarthatósági szempontokat. A legfontosabb szállítónkkal együtt megmutatjuk, hogy a példa szerinti fenntartható termelés modellje hogyan néz ki, figyelembe véve a társadalmi, ökológiai és gazdasági szempontokat. Végül mindenkinek előnye van ebből - nekünk, partnereinknek és vásárlóinknak -, hiszen a fenntartható termelés mindenekelőtt azt jelenti, hogy tisztességes, környezetbarát és hatékony termékeket termelünk. Most és a jövőben.

fel