Áruszállítás

Hogyan érkeznek hozzám a termékek lehetőleg kímélten és hatékonyan?

Évente kb. 30,5 millió csomagot szállítunk Európa-szerte - ez elég ok arra, hogy a csomagolási folyamatokat és anyagokat teszteljük, és fenntarthatóbb megoldásokat találjunk ezeken a területeken. Ezt a napirendre tettük. A csomagküldő kartondobozaink ma már FSC®-tanúsítvánnyal rendelkező kartonból készülnek, és jelenleg teszteljük az újrahasznosítható zacskók használatát is.

A csomagokat azonban a raktárból nem mi osztjuk el vásárlóinknak, hanem itt szorosan együttműködünk a partnerekkel. Németországban a legfontosabb partnerünk a Hermes, az Otto-csoport egyik vállalata. Hermes követi a "WE DO" fenntarthatósági kezdeményezést. Így a vállalat 2006-tól napjainkig mintegy 30 százalékkal képes csökkenteni a közlekedési és helyhez kötött CO 2 -kibocsátást - a hatékonyabb járművek, a GPS-technológiák optimalizálása, a napelemek az energiatermeléshez és még sok más által. A Mercedes Benz Vans-szel folytatott együttműködés által, 1500 elektromos jármű lesz használatban a csomagszállításhoz 2020-ig, ami egy újabb mérföldkő a Hermes fenntarthatósági erőfeszítéseiben.

Tudjátok csökkentheti a CO2-kibocsátását is?

Igen. Például az árucikkek szállításánál.

A termékeinket a világ minden tájáról kapjuk. Pontosabban mondva több mint 400 szállítótól és több mint 30 országból. Gyakran egy-egy termék mögött hosszú út áll, amíg eljut a vevőhöz. Ezalatt CO2 (szén-dioxid) kibocsátás keletkezik, ez az egyik legfőbb oka a klímaváltozásnak. Szállítóeszköztől függően - legyen az repülőgép, kamion, vonat vagy hajó – több vagy kevesebb.

Ezért a klímavédelmi tevékenységünket a folyamatos kibocsátás csökkentésére irányítjuk. Így például az utolsó években a CO2-kibocsátását több mint egy harmaddal tudtuk csökkenteni. Ez annak köszönhető, hogy a termékeink nagy részének a szállítását a levegőből a vízre, vasútra és a közútra helyeztük. Jelenleg már csak 16 százalékot szállítunk légi úton. A szállítási út áthelyezésével tovább szeretnénk csökkenteni a CO2-kibocsátását.

CO2-csökkentés az áruszállítás útvonalainak eltolásával

Ismertek "Zöld közlekedési útvonalakat" is?

Igen.

A Hermes-szel egy erős és környezetbarát logisztikai partner áll mellettünk. A  „WE DO“ éghajlatvédelmi kezdeményezés által a Hermes képes volt csökkenteni a közlekedéssel és elhelyezkedéssel kapcsolatos CO2-kibocsátását 2006-tól máig mintegy 20 százalékkal. Az alacsony kibocsátású járművek, útvonalak optimalizálása GPS technológiával, napelemek villamosenergia-termeléséhez és sok egyéb által, mindenekelőtt a fenntartható és "zöldlogisztikával".

Légi kép egy konténer terminálról © getty, fényképész: Teun vanden Dries
fel